Lingotto

Terug naar nieuwsoverzicht

Lingotto en ARUP geselecteerd voor herontwikkeling Smakkelaarsveld

Het Smakkelaarsveld is volgens de gemeente Utrecht één van de meest uitdagende en complexe opgaves van Nederland. Lingotto en ARUP hebben het doel om van een plek die iedereen kent maar waar niemand wil zijn, een groene plek te maken waar Utrechters wel willen zijn, willen verblijven en elkaar willen ontmoeten. Tot mei 2018 zal het team aan het winnende plan werken.

Een complexe opgave
Het Smakkelaarsveld – gelegen in het stationsgebied van Utrecht, tegenover TivoliVredenburg – is nu een plek waar de meeste mensen zo snel mogelijk langslopen, maar dat moet in de toekomst anders worden. Er komt water: de Leidsche Rijn wordt doorgetrokken, er is door de gemeente besloten dat er ruimte komt voor wonen & groen. Maar er ligt ook een bus-en trambaan dwars door de locatie heen, er zijn flink wat hoogteverschillen en er liggen kabels en leidingen onder de grond.

Het team
Gedurende de selectieprocedure bleken Lingotto en ARUP te passen binnen het profiel waar gemeente Utrecht naar zocht: partijen die ‘samenwerken, kunnen luisteren, transparantie, creativiteit, ambitie en optimisme in hun DNA hebben’.

Inmiddels is het team uitgebreid met partijen die voldoen aan deze criteria en een belangrijke rol zullen vervullen bij de ontwikkeling van de plannen: Studioninedots als architect en ZUS als landschapsarchitect. Met dit consortium wordt tot mei 2018 gewerkt aan een visie, ontwerp en bieding voor het Smakkelaarsveld. De winnende partij krijgt dan de opdracht om het ontwerp verder uit te werken en het plan daadwerkelijk te realiseren!

Smakkelaarsveld 1 websiteSmakkelaarsveld 2 website

Deel dit bericht

Doorsturen via e-mail