Lingotto

Terug naar nieuwsoverzicht

Lingotto ontwikkelt HAUT in… hout

Lingotto heeft samen met een aantal partners de tender voor kavel 1 in het Amstelkwartier gewonnen met het project HAUT. Dit wordt de hoogste houten woontoren van Nederland en mogelijk zelfs van Europa.  In onderstaand persbericht een uitgebreidere toelichting op ons nieuwste project!

Kijk op www.haut.nl voor meer informatie en om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van dit project.

HET HOOGSTE HOUTEN GEBOUW KOMT IN AMSTERDAM

Aan de Amsterdamse Amstel verrijst HAUT, met 21 verdiepingen het tot nog toe hoogste houten woongebouw ter wereld. Lingotto is samen met Nicole Maarsen, TEAM V Architectuur, ARUP en de Nederlandse Energie Maatschappij als brandpartner, geselecteerd om een woontoren te ontwikkelen in het Amstelkwartier. De gemeente koos dit team vanwege hun visie op de stad van de toekomst, waarin natuur en architectuur in balans zijn. HAUT krijgt het label BREEAM Outstanding, de hoogst mogelijke duurzaamheidsscore.

Bouwen in hout is vanwege de grote opslagcapaciteit van CO2 internationaal een van de meest besproken innovaties in duurzame bouw. Voor Amsterdam is het bouwen in hout een goed antwoord op het streven naar CO2-neutraliteit. In HAUT’s hout is ruim drie miljoen kilogram CO2 opgeslagen. Daarnaast wordt het gebouw voorzien van 1.250m2 PV panelen voor de opwekking van duurzame energie en wordt het afval water gezuiverd door een helofytenfilter op het dak. In de garage is ruimte voor elektrische (deel)auto’s.

De innovatieve houten hoogbouwconstructie en de energie-opwekkende gevels maken HAUT tot een prototype voor innovatief en duurzaam bouwen. Reden voor de Nederlandse Energiemaatschappij (NLe) om als brandpartner betrokken te zijn bij dit initiatief. NLE focust zich als grootste onafhankelijke energiebedrijf op innovaties in de energiemarkt. Op de begane grond van HAUT gaat NLE daarom een Innovatielab inrichten: een flagshipstore voor alle energie-innovaties die het bedrijf de komende jaren gaat omarmen.

HAUT staat voor haute couture: architectuur op maat gemaakt. Het ontwerp biedt de eerste kopers ongekende keuzevrijheid: in woninggrootte, aantal woonlagen en de positie van kamers, buitenruimtes en vides. Binnen een sterk en simpel gevelontwerp, met witgrijze vloerbanden en hoge ramen, zijn de balkons schijnbaar willekeurig in en uit geschoven. De houten plafonds van de balkons en de grote overstekken op de puntige hoek aan de Spaklerweg maken HAUT’s architectuur expressief en beeldbepalend.

De gemeente Amsterdam keek in de selectieprocedure voor het project niet alleen naar de hoogte van het bod, maar nadrukkelijk ook naar de kwaliteit en de duurzaamheidsambitie. Kandidaten werden daardoor uitgedaagd zich te onderscheiden. Het team van Lingotto en Nicole Maarsen heeft tijdens de selectiefasen vastgehouden aan hun hoge ambitie op het gebied van innovatie, duurzaamheid en kwaliteit. Zij hebben de ambities van de gemeente Amsterdam zoals verwoord in de selectiebrochure integraal doorontwikkeld in dit bijzondere concept.

Programma & locatie
Toren van 73 m. hoog, met ca. 55 appartementen van verschillende afmetingen, publieke plint met Hortus (ca. 1.100 m2 bvo), fietsenstalling en ondergrondse parkeergarage (ca. 2.800 m2). Totaal ca. 14.500 m2 bvo.

Amstelkwartier is de nieuwe stadswijk aan de Amstel, gelegen tussen Oud-Zuid en De Watergraafsmeer. In deze wijk worden ca 4.000 woningen , winkels en bedrijven gerealiseerd. Momenteel zijn er circa 1000 woningen opgeleverd en is de eerste basisschool geopend. Ook de aanleg van het nieuwe stadspark Somerlust aan de Amstel is inmiddels voltooid.

682-amstelkwartier-jachthaven_minder saturation, meer contrast en brightness 01682-amstelkwartier-penthouse682-amstelkwartier-park01682-amstelkwartier-spaklerweg-z01

Deel dit bericht

Doorsturen via e-mail